تحولات و پیچیدگی های عصر حاضر نیاز دولتها را به اعمال تدابیری منطقی به ویژه اقدام به برنامه ریزی صحیح، تصمیم گیری و مدیریت علمی و ایجاد هماهنگی در امور مربوط به نیازمندیهای جوامع مطرح ساخته است.
بودجه به عنوان بیان مالی دولت و مهمترین سند دولتی تلاش می کند با پیوند اعتبارات بودجه ای به نتایج اقدامات دولت، به هدف صرفه جویی، کارآیی و اثربخشی بودجه دست یابد. استفاده از روشهای جدید بودجه بندی، علاوه بر اینکه از کندی کار دستگاههای دولتی و اسراف اموال عمومی جلوگیری می کند، در پیشبرد مقاصد اجتماعی و اقتصادی نیز بسیار مؤثر است.
در این میان بودجهریزی عملیاتی را می توان ابزار مؤثری دانست که بین منابع مصرفی و نتایج برنامهها در سازمانها ارتباط منطقی برقرار میسازد. در نظام بودجهریزی سنتی عواملی مهم چون اثربخشی، کارآیی، صرفهجویی و بازدهی در قبال صرف منابع نادیده گرفته میشود. از این رو از منابع بهدرستی استفاده نمیشود و حتی به هدر میرود. یکی از راهکارهای مطرح برای استفاده و مدیریت بهتر بودجه استفاده از بودجه عملیاتی به جای بودجهریزی سنتی است. در این مقاله، که به صورت گردآوری اطلاعات کتابخانه ای صورت گرفته است، ضمن مروری بر تاریخچه و سیر تحولات بودجه و بررسی و مقایسه انواع روش های بودجه ریزی، به بررسی اهداف، عناصر و روشهای بودجهریزی عملیاتی میپردازیم. سرانجام، پس از بررسی و شناسایی ویژگیها و مزایای اجرای این روش بودجهریزی به الزامات و ضرورتهای اجرای آن میپردازیم و در پایان به این نتیجه می رسیم که مهمترین مزیت روشبودجهریزی عملیاتی، نسبتبهروشهای دیگر بودجهریزی،افزایششفافیتواثربخشی بودجهوتأثیرآندر بهبودعملکرد سازماناست.